Raamattu Nyt - Or Never

Maailma kiehuu ja kuohuu - mitä sanoo Raamattu?

Tälle lopunajalle sopiva ruokavalio koostuu viljasta, hedelmistä, kasviksista ja pähkinöistä.

Ruokavalio ja terveys 1

Kristuksen tuloa odottavalle Jumalan kansalle uskottu terveyssanoma on kiinteä osa ”kolmen enkelin sanomaa” Ilm.14:6-12. Kristuksen lunastustyön ansiosta Jumala Yehovah haluaa puhdistaa jäännöskansan ja korottaa sen samaan asemaan, josta ihminen paratiisissa lankesi. ”Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä, että Hän sen pyhittäisi puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta, saadakseen asetetuksi eteensä kirkastettuna seurakunnan, jossa ei olisi tahraa eikä ryppyä eikä mitään muuta sellaista, vaan olisi pyhä ja nuhteeton.” Efes.5:25-27.

Miten tärkeää osaa terveellinen ruokavalio esittää meidän sielumme ja ruumiimme puhdistuksessa ja terveydessä, siitä kertoo Kristuksen sanansaattaja Ellen White kirjassa SUUREN LÄÄKÄRIN SEURAAJANA, sivulta 239 eteenpäin:

”Ruumiimme rakentuu syömästämme ruoasta. Ruumiin kudoksissa tapahtuu jatkuvasti uudistumista. Jokaisen elimen toimiessa syntyy kuona-aineita, jotka on korvattava uudella ravinnolla. Ruumiin jokainen elin tarvitsee osansa ravinnosta. Aivojen on saatava oma osansa, samoin luiden, lihasten ja hermojen. Ruoan muuttuminen vereksi ja veren käyttäminen eri kudosten rakentamiseen on ihmeellinen tapahtumasarja, joka tuottaa jatkuvasti elämää ja voimaa jokaiselle hermolle, lihakselle ja kudokselle.

RUOAN VALINTA

Meidän on valittava ruokia, joista parhaiten saamme ruumiin rakentamiseen tarvittavia aineita. Tässä valinnassa ei ruokahalu ole turvallinen opas. Väärät ruokailutottumukset ovat turmelleet ruokahalun. Usein se vaatii ruokaa, joka vahingoittaa terveyttä ja heikentää pikemmin kuin vahvistaa. Emme myöskään voi turvallisesti seurata enemmistön tottumuksia. Kaikkialla vallitsevat sairaudet ja kärsimykset johtuvat pääasiassa yleisistä ruokavalioon liittyvistä virheistä.

Oppiaksemme tuntemaan parhaat ruoat meidän on tutkittava Jumalan alkuperäistä suunnitelmaa ihmisen ruokavalioksi. Hän, joka loi ihmisen ja tietää tämän tarpeet, määräsi Aadamille ravinnon. ”Katso” Hän sanoi, ”minä annan teille kaikkinaiset siementä tekevät ruohot, joita kasvaa kaikkialla maan päällä, ja kaikki puut, joissa on siementä tekevä hedelmä; ne olkoot teille ravinnoksi.” 1Moos.1:29. Kun ihminen lähti Eedenistä elättääkseen itsensä viljelemällä maata synnin kirouksen alaisena, hän sai luvan syödä myös ”kedon ruohoja”. 1Moos.3:18.

Vilja, hedelmät, pähkinät ja vihannekset muodostavat Luojan meille antaman ruokavalion. Mahdollisimman yksinkertaisella ja luonnollisella tavalla valmistettuina ne ovat kaikkein terveellisintä ja ravitsevinta ruokaa. Niiden antamaa voimaa, kestävyyttä ja älyn terävyyttä ei saada monimutkaisemmasta ja kiihottavammasta ravinnosta.

Mutta kaikki sinänsä terveelliset ruoat eivät välttämättä sovi tarpeisiimme yhtä hyvin kaikissa oloissa. Ruoan valinnassa on oltava huolellinen. Ruokavaliomme on sovitettava vuodenajan, ilmaston ja ammattimme mukaiseksi. Jotkut ruoat, jotka sopivat käytettäviksi jonakin vuodenaikana tai jossakin ilmastossa, eivät sovi käytettäviksi toisessa. Samoin eri ruoat sopivat eri työtä tekeville. Usein ruoka, joka sopii raskasta työtä tekevälle, on sopimatonta istumatyössä tai vaativassa henkisessä työssä olevalle. Jumala on antanut meille runsaan valikoiman terveellisiä ruokia, ja jokaisen tulisi valita niistä ne, jotka kokemuksen ja terveen järjen mukaan parhaiten vastaavat hänen tarpeitaan.

Luonto tarjoaa runsaasti hedelmiä, pähkinöitä ja viljaa, ja parantuneiden kuljetusmahdollisuuksien vuoksi eri maiden tuotteiden jakelu on järjestetty entistä paremmin. Siksi monet ruokatavarat, joita pidettiin kalliina herkkuina joitakin vuosia sitten, ovat nyt kaikkien saatavilla olevaa jokapäiväistä ravintoa. Erityisesti tämä koskee kuivattuja ja säilöttyjä hedelmiä. (Nykyään talvellakin saamme tuoreita hedelmiä ja marjoja kuten mansikoita, mustikoita ja puolukoita pakasteina).

Pähkinät ja pähkinäruoat korvaavat yhä suuremmassa määrin liharuoan. Terveellisten ja ravitsevien  ruokien valmistamiseksi pähkinöihin voi yhdistää viljaa, hedelmiä ja eräitä juureksia. On kuitenkin varottava käyttämästä pähkinöitä liikaa. Pähkinäruoista vatsavaivoja saavat voivat huomata vaivojensa häviävän, kun he noudattavat tätä ohjetta. On myös muistettava, että kaikki pähkinät eivät ole yhtä terveellisiä. Mantelit ovat parempia kuin maapähkinät, mutta pieninä määrinä yhdessä viljan kanssa käytettyinä maapähkinät ovat ravitsevia ja helposti sulavia.

Oikein valmistettuina oliivit korvaavat pähkinöiden tavoin voin ja liharuoan. Öljy, jota saamme syömällä oliiveja, on paljon parempaa kuin eläinkunnasta peräisin olevat rasvat. Se toimii ulostusaineena. Sen käyttö on hyväksi keuhkotautisille, ja se vaikuttaa parantavasti tulehtuneeseen, ärtyneeseen mahalaukkuun.

Voimakkaasti maustettuun, rasvaiseen ja kiihottavaan ruokaan tottuneilla henkilöillä on turmeltunut makuaisti, eivätkä he voi oppia pitämään vaatimattomasta, yksinkertaisesta ruoasta. Vie aikansa ennen kuin makuaisti muuttuu luonnolliseksi ja vatsa toipuu kärsimästään väkivallasta. Mutta ne, jotka jatkavat sitkeästi terveellisen ruoan käyttöä, huomaavat sen ennen pitkää maukkaaksi. He alkavat arvostaa sen hienoa ja herkullista aromia ja nauttivat siitä enemmän kuin epäterveellisistä makupaloista. Ja hyvässä kunnossa oleva vatsa, joka ei ole ärtynyt eikä liikarasittunut, selviytyy tehtävästään hienosti.

VAIHTELUA

Terveyden säilyttämiseksi tarvitaan riittävästi hyvää, ravitsevaa ruokaa.

Suunnittelemalla viisaasti voimme melkein jokaisessa maassa hankkia ruokaa, joka parhaiten edistää terveyttä. Erilaisia riisi-, vehnä-, maissi- ja kauratuotteita viedään kaikkialle samoin kuin papuja, herneitä ja linssejä. Nämä yhdessä kotimaisten tai ulkomaisten hedelmien sekä kullakin seudulla kasvavien erilaisten vihannesten kanssa muodostavat ruokavalion, joka on täysipainoinen ilman liharuokaa.

Kaikkialla missä voidaan kasvattaa runsaasti hedelmiä, niitä tulee säilöä reilusti talven varalle. Marjoja, kuten herukoita, karviaismarjoja, mansikoita, vadelmia ja karhunvatukoita voidaan viljellä menestysekkäästi monissa sellaisissa paikoissa, joissa niitä on käytetty vain vähän ja joissa niiden viljely on lyöty laimin.

Kotisäilönnässä on mikäli mahdollista aina käytettävä lasitölkkejä peltipurkkien asemesta. On erittäin tärkeätä, että säilöntään käytetyt hedelmät ovat hyvänlaatuisia. Käytä hieman sokeria ja keitä hedelmiä vain sen verran, että ne säilyvät. Näin säilötyt hedelmät ovat erinomainen korvike tuoreille hedelmille. (Nyt saamme tuoreita hedelmiä ja vihanneksia kaupasta ympäri vuoden, mutta kun tulee kriisiaika, silloin emme ehkä saa niitä ulkomailta, viimeistään silloin ovat nämä hyvät neuvot tarpeen).

Missä vain kuivattuja hedelmiä kuten rusinoita, luumuja, omenia, päärynöitä, persikoita ja aprikooseja on saatavana kohtuuhintaan, niitä voidaan käyttää peruselintarvikkeina paljon runsaammin kuin yleensä on tapana, terveydeksi ja elinvoimaksi kaikille työntekijöille. (Käytämme niitä liotettuina hedelmä/pähkinäsmoothieen ja joskus sekahedelmäkiisseliin, RKK).

Yhdellä aterialla ei tulisi tarjota kovin monia ruokia, sillä se johtaa helposti ylensyöntiin ja aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä.

Ei ole hyvä syödä hedelmiä ja vihanneksia samalla aterialla. Jos ruoansulatus on huono, niiden samanaikainen käyttö voi aiheuttaa vatsavaivoja ja kyvyttömyyttä henkisiin ponnistuksiin. On parempi syödä hedelmät yhdellä aterialla ja vihannekset toisella.

Aterioiden tulee olla vaihtelevia. Samalla tavalla valmistettuja ja samoja ruokia ei tule tarjoilla ateriasta toiseen ja päivästä toiseen. Ateriat nautitaan paremmalla ruokahalulla ja elimistö tulee paremmin ravituksi, kun ruoka on vaihtelevaa."

Seuraavassa jaksossa ohjeita ruoan valmistukseen. Jumala siunatkoon sinua antaen terveyttä näiden ohjeiden kautta! Aamen.