Raamattu Nyt - Or Never

Maailma kiehuu ja kuohuu - mitä sanoo Raamattu?

Kaltiaisia on helppo leipoa. Ne koostuivat tällä kertaa luomulaatuisesta täysjyvävehnästä ja kaurahiutaleista, vedestä, hienonnetuista pähkinöistä ja kuivahedelmistä sekä runsaasta luomuoliiviöljystä, kuumassa uunissa paistaen. Taikinaa ei kohoteta, joten kaltiaiset voi heti paiston jälkeen syödä. Ovat suussa sulavan maukkaita ja ravitsevia.

Ruoan valmistus

Kristuksen kansalleen antama terveyssanoma jatkuu ruoan valmistukseen liittyvillä ohjeilla Ellen Whiten kautta annetuilla sanomilla kirjassa KODIN SUURI LÄÄKÄRI, sivulta 242 eteenpäin:

”On väärin syödä pelkästään ruokahalun tyydyttämiseksi, mutta ruoan laatuun ja valmistukseen ei saa suhtautua välinpitämättömästi. Jos ruoka ei maistu, ruumiskaan ei tule hyvin ravituksi. Ruoka on valittava huolellisesti ja valmistettava järkevästi ja taitavasti.

Erittäin hieno valkoinen jauho ei ole parasta leivän leivontaan. Sen käyttö ei ole terveellistä eikä taloudellista. Hienoista jauhoista valmistetusta leivästä puuttuu ravintoaineita, joita täysjyväleipä sisältää. Valkoinen leipä aiheuttaa usein ummetusta ja muita vaivoja.

Soodan tai leivinjauheen käyttö leivän valmistuksessa on vahingollista ja tarpeetonta. Sooda aiheuttaa tulehduksia vatsassa ja myrkyttää usein koko elimistön. Monet perheenäidit luulevat, etteivät he voi valmistaa hyvää leipää ilman soodaa, mutta se on erehdys. Jos he vaivautuisivat opettelemaan parempia menetelmiä, heidän leipänsä olisi terveellisempää ja maittavampaa luonnollisen makuaistin omaaville.

Hiivaleivän leivonnassa ei vettä tule korvata maidolla. Maidon käyttö lisää kustannuksia ja vähentää huomattavasti leivän terveellisyyttä. Maitoon leivottu leipä ei säily tureena yhtä kauan kuin veteen leivottu ja rupeaa käymään vatsassa helpommin.

Leivän tulee olla helposti sulavaa ja maukasta. Se ei saa olla vähääkään hapanta. Leipien tulee olla pieniä ja niin kypsiksi paistettuja, että hiivasienet tuhoutuvat mahdollisimman tarkoin. Kuumana tai tuoreena kaikki nostatetut leivät ovat vaikeasti sulavia. Niitä ei koskaan tule tuoda pöytään. Tämä sääntö ei kuitenkaan koske nostattamatonta leipää. Tuoreet leipäset (kaltiaiset, rieskat), jotka on leivottu vehnäjauhoista ilman hiivaa tai hapatusta ja paistettu kuumassa uunissa, ovat sekä terveellisiä että maukkaita.

Puuroon käytettävää viljaa on keitettävä useita tunteja. Pehmeät ja nestemmäiset ruoat eivät kuitenkaan ole yhtä terveellisiä kuin kuivat, jotka vaativat perusteellista pureskelua. Korput, eli kahdesti paistettu leipä on helposti sulavaa ja maukasta ruokaa. Viipaloi tavallinen nostatettu leipä ja kuivaa se lämpimässä uunissa, kunnes kaikki kosteus haihtuu siitä. Anna sen sen jälkeen ruskistua kevyesti. Kuivassa paikassa tällainen leipä säilyy paljon kauemmin kuin tavallinen leipä, ja uudelleen kuumennettuna se on tuoreen veroista.

Yleensä ruoassa käytetään aivan liikaa sokeria. Kakut, makeat vanukkaat, leivokset, hyytelöt ja hillot aiheuttavat ruoansulatushäiriöitä. Erityisen haitalliset ovat sellaiset jälkiruoat ja vanukkaat, jotka tehdään maidosta, munista ja sokerista. Maidon ja sokerin runsasta samanaikaista käyttöä on vältettävä.

Jos maitoa käytetään, sen tulee olla perusteellisesti pastöroitua, mikä pienetää sairastumisen vaaraa. Voi on vähemmän haitallista kylmälle leivälle siveltynä kuin ruoanvalmistuksessa käytettynä, mutta yleensä on parasta luopua siitä kokonaan. Juusto on vielä arveluttavampaa; se on täysin kelpaamatonta ravinnoksi (tämä tuomio juustoista ei koske tuorejuustoja, RKK).

Niukka, huonosti valmistettu ruoka turmelee veren heikentämällä verta muodostavia elimiä. Se häiritsee elimistön toimintaa ja aiheuttaa sairautta, hermostuneisuutta ja huonotuulisuutta. Huonon keittotaidon uhreja on tuhansia, ja jopa kymmeniä tuhansia. Monen haudalle voitaisiin kirjoittaa: ”Kuoli huonon keittotaidon vuoksi,” tai: ”Kuoli pahoinpidellyn vatsan vuoksi.”

Ruoanlaittajien pyhä velvollisuus on oppia valmistamaan terveellistä ruokaa. Monet sielut hukkuvat huonon keittotaidon vuoksi. Hyvän leivän valmistaminen vaatii harkintaa ja huolellisuutta. Hyvään leipään sisältyykin enemmän uskontoa kuin monet luulevat. Todella hyviä keittäjiä on vähän. Nuorten naisten mielestä ruoan laitto ja muut taloustyöt ovat toisarvoisia tehtäviä. Siksi monilla tytöillä, jotka menevät naimisiin ja perustavat perheen, ei ole juuri olekaan käsitystä vaimon ja äidin velvollisuuksista.

Keittotaito ei ole mikään vähäpätöinen taito, vaan tärkeimpiä avuja käytännön elämässä. Se on taito, joka kaikkien naisten olisi opittava, ja sen opetuksessa on erityisesti kiinnitettävä huomiota köyhien tarpeisiin. Ruoan valmistaminen maukkaaksi ja samalla yksinkertaiseksi ja ravitsevaksi vaatii taitoa, mutta se voidaan oppia. Ruoalaittajien tulisi osata valmistaa yksinkertaista ruokaa yksinkertaisella ja terveellisellä tavalla, niin että juuri yksinkertaisuus tekee sen maukkaammaksi ja terveellisemmäksi.

Jokaisen perheestään huolehtivan naisen, joka ei vielä osaa valmistaa terveellistä ruokaa, tulisi lujasti päättää opetella nämä perheen hyvinvoinnin kannalta niin välttämättömät taidot. Monilla paikkakunnilla keittokoulut tarjoavat mahdollisuuden tämän alan opintoihin. Joka ei voi käyttää hyväkseen tällaisia palveluja, pyytäköön apua joltakin taitavalta ruoanlaittajalta ja ponnistelkoon ahkerasti, kunnes on tullut keittotaidon mestariksi.

SÄÄNNÖLLISET ATERIAT

Säännölliset ateriat ovat ehdottoman tärkeitä. Jokaisella aterialla tulee olla määrätty aikansa. Jokaisen on silloin syötävä tarpeensa mukaan ja oltava sitten syömättä seuraavaan ateriaan saakka. Monet syövät silloinkin, kun elimistö ei tarvitse ruokaa. He mutustavat epäsäännöllisesti aterioiden välillä, koska heillä ei ole riittävästi tahdonvoimaa kiusauksen vastustamiseen. Matkustaessaan monet napostelevat koko ajan, jos vain saatavilla on jotakin purtavaa. Tämä on erittäin vahingollista. Jos matkustajat söisivät säännöllisesti yksinkertaista ja ravitsevaa ruokaa, he eivät tuntisi itseään niin väsyneiksi eivätkä olisi niin sairaita.

Toinen turmiollinen tapa on syödä juuri ennen nukkumaan menoa. Säännölliset ateriat on ehkä nautittu, mutta heikotuksen tunne saa ihmisen syömään lisää. Ruokahalun tyydyttäminen muuttaa tämän väärän menettelyn tavaksi, joka saattaa mennä veriin niin, että nukkumista pidetään mahdottomana, jos ensin ei ole saanut syödä jotakin. Myöhäisten illallisten vuoksi ruoansulatus jatkuu nukkumisen aikana. Mutta vaikka vatsa työskentelee koko ajan, se ei selviä tehtävästään kunnolla. Epämiellyttävät unet häiritsevät usein nukkumista. Aamulla ihminen herää väsyneenä eikä juurikaan välitä aamiaisesta. Kun käymme levolle, vatsan työn pitäisi olla valmis, niin että se samoin kuin ruumiin muutkin elimet, voisi levätä. Istumatyötä tekeville myöhäiset illalliset ovat erityisen haitallisia. Niiden aiheuttamat häiriöt käynnistävät usein sairauden, joka päättyy kuolemaan.

Usein heikotuksen tunne, joka herättää ruokahalun, johtuu siitä, että ruoansulatuselimiä on rasitettu päivän aikana liikaa. Suoritettuaan tehtävänsä ruoansulatuselimet tarvitsevat lepoa. Aterioiden välillä tulisi olla ainakin viisi tai kuusi tuntia. Useimmat uutta järjestystä kokeilevista huomaavat, että kaksi ateriaa päivässä on parempi kuin kolme."

Näin yksinkertaisen hienoja ohjeita ruoan valmistukseen ja nauttimiseen antaa EGW kirjassa Suuren Lääkärin Seuraajana. Tiedän kokemuksesta, että näiden ohjeiden mukaan eläminen antaa terveyttä. "Jos joku tahtoo tehdä Hänen tahtonsa, tulee hän tuntemaan, onko tämä oppi Jumalasta, vai puhunko minä omiani." Joh.7:17.